bitcoin crashes

Bitcoin-krascher ur ett historiskt perspektiv 🔍

Att Bitcoin är en extremt volatil tillgång är något man ofta blir brutalt påmind om när man vaknar upp ovetande på morgonen, kollar mobilen och kursen helt plötsligt är ner -35%. Då är ofta impulsen att slänga sig in på Coinbase och sälja allt, vilket man ofta får äta upp någon dag senare när marknaden återhämtar sig igen. Därför vill vi nu ge er som inte varit med sålänge på Bitcoin-tåget och därför nu får känna på er första krasch ett lite större perspektiv på det hela. För krascher är en väldigt återkommande händelse i Bitcoins 9 år långa historia och något man som HODL:er snabbt får vänja sig vid.

Kina-Kraschen 2017 🇨🇳
Kina-kraschen sep 2017

Kina-kraschen sep 2017

Låt oss börja med att kolla på en av de senare krascherna vi sett vilket skedde precis innan höstens massiva pris-ökning. Bitcoin hade precis genomgått sin största fork då Bitcoin Cash skapats, vilket oväntat ledde till en ökning i pris till runt $5000/BTC i början av september. När Kinas regering sen gick ut hårt mot så kallade ICO:er och marknadsplatser ledde det till ryktesspridning att kryptovalutor helt förbjöds. Detta fick värdet på bitcoin att tappa hela 37%.

Sommar-rean 2017 🏖
Sommar-rean 2017

Sommar-rean 2017

Den stora sommar-rean 2017 på kryptos kom efter en stadig ökning av bitcoins pris till nivåer som inte sätts på flera år. Efter ha peakat nära $3000 i mitten av juli så ledde oron över den inkommande forken till ett fall på 36% ner till $1869. Återhämtningen skedde däremot snabbt så fort forken vart genomförd.

Bubblan 2013 🎈
graf över kraschen 2013

Kraschen i nov-dec 2013

Efter ha spenderat majoriteten av året 2013 runt $120 så rusade kursen upp hela 1000% till en värdering på $1150/BTC i slutet av november. Bakgrunden till denna värdeökning anses vara det klassiska bubbel-syndromet där nya investerar pumpade in pengar vilket eldades på av att stater och regulatorer började se mer positivt på Bitcoin. Detta från att tidigare sett det som något endast kriminella använde för att köpa droger på darknet, vilket ledde till att marknadsplatser som Coinbase kunde starta igång i USA.

Mt.Gox kraschen 2014 📉
Mt.Gox stänger ner 2014

Världens största bitcoin-börs stänger ner 2014

Efter kraschen 2013 jobbade sig priset sakta men säkert tillbaka uppåt till runt $800 i februari 2014 när det vart dags för nästa vända neråt. Anledningen bakom denna krasch vart att en av de största marknadsplatserna för bitcoin, Mt.Gox, gick ut och sa att de blivit hackade på 850,000 av deras användares bitcoins. Detta ledde till att plattformen stängdes ner för att aldrig starta upp igen. Effekterna på marknaden vart enorma då priset dök hela 49% och fick bitcoins prisutveckling att svalna av rejält de kommande åren då användarnas tillit till marknadsplatsernas säkerhet vart i botten.

Slutsats

Krascher är en oundviklig växtvärk på Bitcoins resa uppåt och kommer fortsätta hända så länge vi är i ett så här tidigt stadie och kryptovalutor är en så relativt liten marknad. Historiskt sett återhämtar sig också marknaden alltid efter en krasch, så den som sitter lugn i båten kommer förhoppningsvis överleva även denna gång. #HODL

För att inte missa framtida nyheter, guider och mycket mera signa upp för KryptoKungens nyhetsbrev och gå med i Kryptovalutor för Nybörjare för att ta del av diskussioner och möta likasinnade. 🚀