I den här skatteguiden kommer vi gå igenom hur man betalar skatt på sina kryptovalutor och vilka regler och lagar som gäller kring kryptovalutor och skatt. All information är baserad på skatteverkets egna dokument som de skapat om kryptovalutor, men det är viktigt att du gör din egen research och den här guiden ska inte användas som ett verktyg utan mer som en anvisning som förenklar lite av den svårlästa texten på skatteverket. Kryptokungen.se tar inte ansvar för eventuella fel eller problem som uppstått vid användandet av den här guiden.
⚠️Uppdatering ⚠️
Innnan du börjar grotta dig in i detta oerhört komplexa ämne så vill vi tipsa om en grym tjänst som förmodligen kommer bespara dig på all huvudvärk och ångest du kommer få av att försöka deklararera själv. Denna tjänst heter Koinly och dem kan hjälpa dig att deklarera genom en enkel inloggning och import av dina transaktioner på alla dem största kryptobörserna som Coinbase och Binance.
Med Koinly så kan du lätt få ut:
* Ifylld K4 blankett
* Komplett skatterapport
Så vårt tips är att börja i den änden istället för att försöka göra detta själv.
Skatteguiden – Kryptovalutor 👑
I sista minut inför årets deklaration ska vara inlämnad så har Skatteverket ändrat reglerna för hur försäljning av kryptovalutor ska deklareras. Detta genom att man nu öppnar upp möjligheten för att göra en så kallad förenklad redovisning. Vilket innebär att man nu inte behöver deklarera varje enskild transaktion utan istället redovisa den slutgiltiga summan av alla ens köp, byten och försäljningar. Pressmeddelandet från Skatteverket kan du hitta här.
Att betala skatter på sina kryptovalutor är inte en lätt match. Skatteverket har gjort det ungefär så pass jobbigt som de potentiellt sett hade kunnat. Många vill anse att kryptovalutor ska beskattas som utländsk valuta, men så är det inte. Istället betalar man skatt på kryptovalutor som ”annan tillgång”. Enligt skatteverket så kan inte virtuella valutor anses vara utländsk valuta eftersom den inte har någon stat eller formell utgivare.
Kryptovalutor är ”Annan tillgång” 💸
Kryptovalutor räknas alltså till kategorin annan tillgång. Det innebär att skatt ska betalas för alla typ av ”avyttring av tillgångar”. ”Avyttring av tillgångar som medför en kapitalvinstbeskattning” Med avyttring menas försäljning, byte och liknande överlåtelse av tillgångar. Sedan tillkommer omkostnadsbeloppet, som används för att räkna ut hur stor del som du behöver betala skatt på, av dina tillgångar. Det räknas ut med något som kallas genomsnittsmetoden.
”Omkostnadsbeloppet vid varje kapitalvinstberäkning ska beräknas enligt den så kallade genomsnittsmetoden. Om bitcoin har anskaffats vid flera olika tillfällen, ska man beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp.”
För att förtydliga så anses en avyttring vara varje gång du gör en försäljning till en annan valuta, exempelvis när du säljer 1 Bitcoin för 10 Ether.
Andra exempel:
– När du köper en ny dator på Webhallen för Bitcoin
– När du betalar en taxiresa med Ether
– När du säljer en Bitcoin på localbitcoins och tar emot en betalning i form av en Swish
– När du byter 5 Litecoin mot flera olika valutor som Ripple, Verge och Monero.
”Betalning med bitcoin vid exempelvis köp av en vara eller tjänst anses som ett byte och ska därför också kapitalvinstbeskattas.”
Så för att betala skatt på sina kryptovalutor måste man räkna ut omkostnadsbeloppet på valutan genom genomsnittsmetoden, och sedan betala skatt på den vinsten man gjort i sin deklaration på K4 blanketten. Enklast är att följa skatteverkets räkneexempel lite längre ner.
Som du kanske förstår vid det här laget så kommer det bli väldigt jobbigt att räkna ut sitt omkostnadsbelopp, speciellt för personer som gör många trades under ett år. Det är däremot samma regler när du handlar med exempelvis aktier, men skillnaden är att dem är väldigt isolerade i jämförelse. Valuta byter händer och skapar en hel del fler handlingar vilket gör att vi hoppas på en förändring i framtiden. Som det ser ut just nu finns det inte heller några bra verktyg för att göra enkla uträkningar kring det här.
Skatteverkets exempel på hur du ska räkna:
Eva genomför ett antal olika köp och försäljningar av bitcoin enligt följande
Eva köper 10 bitcoin för 10 000 kr och köper sedan ytterligare 10 bitcoin för 50 000 kr. Sammanlagt har hon köpt 20 bitcoin för 60 000 kr och varje bitcoin har därmed ett genomsnittligt omkostnadsbelopp med 3 000 kr (60 000 kr/20).
Eva säljer 15 bitcoin för 60 000 kr och omkostnadsbeloppet är 45 000 (15 x 3 000 kr). Vinsten blir därmed 15 000 kr (60 000 – 45 000). Kvarvarande omkostnadsbelopp för 5 bitcoin är 15 000 kr.
Eva köper ytterligare 5 bitcoin för 25 000 kr. Summa omkostnadsbelopp är nu 40 000 kr för 10 bitcoin, vilket medför ett nytt genomsnittligt omkostnadsbelopp med 4 000 kr för varje bitcoin.
Eva köper varor på internet för 2 000 kr och betalar med 0,345 bitcoin. Eva avyttrar därmed 0,345 bitcoin för 2 000 kr. Omkostnadsbeloppet är 1 380 kr (0,345 x 4 000 kr) och kapitalvinsten är därmed 620 kr (2 000 – 1 380).
Eva säljer 5 bitcoin för 15 000 kr. Genomsnittligt omkostnadsbelopp är fortfarande 4 000 kr per bitcoin. Det leder till en kapitalförlust med 5 000 kr (15 000 – 20 000), som får dras av med 3 500 kr (70 % x 5 000).
Frågor och svar angående skatter och kryptovalutor: 🤷♀️
I den här delen svarar vi på en del av frågorna vi fått kring skatter och kryptovalutor. Har du några egna frågor kan du enklast ställa dessa i Kryptovalutor för Nybörjare på Facebook!
Jag handlar på börser och marknadsplatser som är utanför Sverige, behöver jag ändå skatta? 🏁
Svaret är ja, som obegränsat skattskyldig person i Sverige kommer du behöva skatta på dina krypto-vinster i Sverige. Det spelar ingen roll ifall du förvarar dina coins i ett annat land eller om mynten avyttras på en marknadsplats utanför Sverige. Vill du inte skatta på dina kryptovinster i Sverige får du starta ett bolag i ett annat land eller flytta utomlands.
Jag minear bitcoin och andra kryptovalutor, måste jag skatta på det? ⛏
Skatteverket anser vanligvist att mining av kryptovalutor är en hobbyverksamhet. ”Om en sådan verksamhet under något år trots allt går med vinst ska beskattning ske i inkomstslaget tjänst och redovisas på blankett T2.”
Däremot anses det inte vara en momspliktig verksamhet. Nedan kan du läsa mer om skatter när du utför mining:
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/338713.html?date=2015-04-24&q=mining
Källor och vidare läsning
Nedan är länkar till källorna som använts i denna guide. Det är mycket viktigt att du gör din egen research och kollar upp den informationen som finns på ämnet. Kryptokungen.se lämnar inga garantier att informationen i den här guiden stämmer och hänvisar hellre till skatteverkets egna sidor för den senaste informationen på ämnet.
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/virtuellavalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/327766.html
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/2832.html?q=BITCOIN#h-Bitcoin
Investera i Bitcoin och Kryptovalutor?
Vill du investera i Bitcoin och andra kryptovalutor men vet inte riktigt vart du börjar? Kolla in KryptoKungens nybörjarguide idag! 👑