kryptokungenmedbitcoin

Måste man köpa en hel bitcoin? 🤷‍♂️

Det är inte helt ovanligt att i en konversation om bitcoin höra någon nämna att det är för dyrt. Detta beror i de flesta fallen på en stor missuppfattning om att man endast kan köpa och sälja hela bitcoins. Faktum är att detta är extremt långt ifrån sanningen då det är fullt möjligt att köpa en bråkdel av en bitcoin. Eftersom bitcoin bara är programvara och kod så kan det såklart enkelt programmeras så att en bitcoin kan delas i mindre bitar. Till exempel 0.005 eller 0.000003 av en bitcoin hela vägen ner till en miljontedel, som är den minsta enheten.

-A millionth of a bitcoin is called a Satoshi, after the anonymous creator of Bitcoin, Satoshi Nakamoto

Detta är ett koncept som kan vara svårt att greppa för många människor eftersom våra traditionella valutor vi haft senaste århundradena knappast har funkat på detta viset. Så det är minst sagt en omställning speciellt här i västvärlden där majoriteten av valutorna är delbara ner till 100 enheter. Detta är däremot något som försvinner i takt med den ständiga inflationen som vi till exempel sett har i Sverige via försvinnandet av ören.

aaaand it's gone

Anledningen till att vi tar upp det här är inte bara för att reda ut en vanlig missuppfattning. Utan detta med delbarheten hos kryptovalutor ligger bakom ytterligare en aspekt som gör att många, framför allt, nybörjare får en felaktig tolkning angående en valutas värde.  Detta är något som drabbar kryptovalutor med ett lågt utbud mynt, alltså det totala antalet i cirkulation, eftersom dessa då får ett högre pris per mynt. Samtidigt som ett mynt eller token med enorm utbud istället ger ett lågt pris och därför anses vara mer lockande i ögonen hos nya investerare.

Att köpa 100 X-mynt värda $1 vardera skulle innebära ett totalt värde av $100.  Men om du istället funderar på att köpa Y-mynt värda $1000 per mynt så skulle du få ut 0.1 Y-mynt för samma investering på $100.

Så om valet står mellan 100 X-mynt eller 0.1 Y-mynt så kan du kanske förstå att många faller för fällan att gå för det ”billigare” alternativet oavsett vilket av mynten som har störst potential. Som ny inom kryptovalutor är det lätt att tro att billigare mynt = bättre deal och de missar helt att kolla på det totala antalet mynt kombinerat med priset. Dessa två faktorer är vad som utgör ”börsvärdet” för en kryptovaluta – antalet mynt i cirkulation  x värdet per mynt. Denna siffra ger ett mycket mer rättvis och korrekt indikation på en valutas värde och utgör en bra startpunkt för att jämföra de olika valutorna.

Känslan att äga tusentals mynt istället för bara en bråkdel av till exempel bitcoin är, helt förståeligt, mer tillfredställande. Men att tro att billiga mynt är en bättre investering kan leda till väldigt dåliga beslut och även bidra till en negativ effekt på marknaden där projekt och kryptovalutor med lågt utbud inte får den värdering de förtjänar.

Så nästa gång du i en konversation får höra någon nämna att bitcoin är för dyrt, ta det med en ordentlig nypa salt och upplys denna person om hens missuppfattning. Det är främst genom utbildning kryptovalutor kommer nå en kritisk massa där alla använder det.

Om du nu vill lära dig hur du köper den där bråkdelen av en bitcoin – spana in KryptoKungens nybörjarguide. 👍