Här samlar vi alla möjliga frågor som vi bland annat önskade någon kunde svara på när vi gav oss in i kryptovärlden & frågor andra nybörjare har stött på i början.

Har du själv någon fråga som inte tas upp här eller besvaras i Kryptokungens nybörjarguide, se då till att gå med i facebook gruppen Kryptovalutor för nybörjare för att snabbt kunna få svar på den samt ta del av tips, nyheter och diskussioner och mycket mer från likasinnade. 💡

Vad backar bitcoins värde?
Istället för traditionella valutor där tilliten till en regering eller bank backar valutans värde, så kommer bitcoins värde från matematiken, kryptografin och säkerheten i det distribuerade nätverket som uppehålls av en enorm datorkraft flera hundra gånger snabbare än världens top 500 super-datorer kombinerade! Det är alltså tilliten till detta som backar bitcoins värde.
Är Bitcoin anonymt?
Njah, det är så kallat pseudoanonymt. Detta beror på att eftersom alla transaktioner lagras publikt på blockkedjan så kan vem som helst se från vilken adress en bitcoin skickas från och vart den hamnar. Men eftersom man inte direkt kan veta vem en adress tillhör och att man som användare kan skapa hur många adresser som helst gör det möjligt för folk att vara mer anonyma om de väljer det.
Hur många kryptovalutor finns det egentligen?
I nuläget finns det ca 900 olika valutor listade på CoinMarketCap där man kan se det aktuella priset på alla valutor. Men eftersom vem som helst kan skapa en ny valuta för vilket syfte som helst så innebär det att majoriteten självklart är helt orelevanta. Värt att nämna är däremot att majoriteten av top 100 valutorna är så kallade tokens skapade på Ethereums blockkedja!
Är Bitcoin ett pyramidspel?
Nope. Pyramidspel eller andra så kallade ponzibedrägerier bygger på ett löfte till investerare om en garanterad avkastning oavsett hur marknaden ser ut, fast där de pengar som faktiskt betalas ut i bakgrunden kommer direkt från att nya investerare sätter in sina pengar. Bitcoin har ingen person eller företag som står bakom valutan och utlovar nya investerare en garanterad avkastning, utan det är en helt decentraliserad valuta där priset helt styrs av tillgång och efterfrågan. Detta innebär i sin tur att ju fler som får upp ögonen för Bitcoin och desto större nätverket växer sig så ökar även värdet av en bitcoin men detta gör det inte till ett pyramidspel utan det samma gäller för alla valutor och tillgångar.
Vad är en ICO?
ICO står för Initial Coin Offering och har minst sagt exploderat senaste året. Genom att blockkedjor som Ethereum gör det möjligt och relativt enkelt för vem som helst att skapa sin egen valuta är detta något som börjats användas för att ta in kapital hos företag eller projekt i ett tidigt stadie, likt kickstarter fast med kryptovalutor. Den nyskapade valutan kan till exempel komma att användas i en framtida applikation och därför väljer människor att köpa in sig i ett tidigt stadie med förhoppningen om att värdet på dessa mynt kommer öka kraftigt om applikationen blir en succé.
Hur många använder kryptovalutor?
Detta är en helt omöjligt fråga att svara på eftersom man endast kan kolla på hur många adresser som innehar till exempel bitcoin och eftersom varje person i nätverket kan skapa hur många adresser den känner för så säger det inte särskilt mycket. Undersökningar som gjorts visar på att ca 0,1-0,5% av USA:s befolkning äger bitcoin och denna siffra kan tänkas vara högre i länder som Sydkorea och Japan där kryptovalutor är extremt populärt. Men man kan med all säkerhet säga att en enorm majoriteten av världens befolkning varken äger eller vet mycket om bitcoin än och att vi befinner oss väldigt tidigt på den så kallade "Diffusion of Innovation"-skalan.
Image