MetaMask varnar för ETZ

Scam-varning!! – EtherZero ⛔️

En av KryptoKungens huvudsakliga syften är att guida nybörjare genom resan in i kryptovärlden på ett tryggt sätt. Tyvärr kommer man som ny stöta på en stor mängd med scams och högst tvivelaktiga projekt vars syfte tyvärr bara är att lura ovetande människor på sina bitcoin eller ether.  Dessa scams kan ofta vara väldigt svåra att urskilja från de seriösa projekten så därför kommer vi ständigt varna och uppmärksamma våra besökare om dessa så att de kan hålla sig på ett säkert avstånd. 

En planerad så kallad fork, (läs mer om forks här), av Ethereum-blockkedjan har fått mycket uppmärksamhet senaste tiden. Teamet bakom den potentiella nya valutan, som går under namnet EtherZero ($ETZ),  har utlovat bland annat gratis transaktioner samtidigt som de skulle lösa Ethereums skalningsproblem genom användandet av master-noder från kryptovalutan DASH protokoll. Detta skulle enligt projektets white-paper tillåta ETZ:s blockkedja att hantera 10 000 transaktioner per sekund jämfört med Ethereums 15 transaktioner.

Projektets legitimitet har nu ordentligt ifrågasatts då några av de största plånböckerna för Ethereum har gått ut och varnat sina användare för att försöka få tag på ETZ genom att flytta sina ether. MetaMask som tillhandahåller den största plånboken för användandet av decentraliserade appar har till och med gått så långt som att blockera sidan för sina användare för att skydda deras ether. Har man plånboken installerad och försöker besöka sidan dyker istället varningsrutan som visas i bilden ovan.

Myetherwallet-tweet

Företaget bakom en av de största plånböckerna för Ethereum tweetade ut sin oro

Efter undersökt projektet lite djupare så dykare ytterligare tvivelaktigheter upp i hur lanseringen av den nya valutan gått till och personerna som ligger bakom den. 

Ethereum har totalt 97 miljoner mynt i cirkulation vid tidpunkten av forken. EtherZero har alltså gjort en hard fork  men också dubblat mängden ETZ. Så även fast alla som håller Ethereum i en egen wallet får 1:1, alltså en ETZ för varje ETH du håller – så finns det 97 miljoner ETZ utöver det i cirkulation, som reserverats till en pre-sale och teamet bakom.

Den totala mängden blir således 97 miljoner från hard forken som distribueras ut till alla som redan har ether + 97 miljoner som är reserverade. 20 miljoner av de reserverade mynten kommer att säljas för priset 1 ETH = 3300 ETZ. Medan de resterande 77 miljonerna bara står som ”reserverade” vilket troligtvis innebär att det är vad de kommer behålla själva. Det betyder alltså att 40% av alla ETZ mynt hålls av ägarna som de kan sälja av när de vill vilket är högst anmärkningsvärt och oroväckande.

Personer har redan blivit utsatta för scams runt om kring ETZ och det finns flera på forumet Bitcoin Talk som vittnar om att ha råkat ut för fejkade sidor där de påstås kunna få sina ETZ genom att skicka sina ETH till en viss address eller genom att skriva in sina privata nycklar.

Bitcoin Talk-inlägg om ETZ

Personer på Bitcoin Talk har blivit av med sina Ether genom att försöka få tag på ETZ.

Att fylla in sin privata nyckel eller mnemonic seed är något man i extremt få fall ska behöva göra så förutom att råda er om att hålla er långt borta från EtherZero och undvika att försöka få tag på era forkade mynt, så vill KryptoKungen lämna er med en sista varning –  lämna ALDRIG ut era privata nycklar oavsett vad!

För att inte missa framtida nyheter, guider och mycket mera subscribea  för KryptoKungens nyhetsbrev och gå med i Kryptovalutor för Nybörjare för att ta del av diskussioner och möta likasinnade. 🚀