Vad är Bitcoin? En snabb introduktion.💡

Vet du redan vad Bitcoin är för något? Gå direkt till hur man köper Bitcoin på 3 minuter!⚡️

Bitcoin är ett flertal olika saker - KryptoKungen ser på det som digital guld, alltså en sällsynt tillgång som fungerar som värdebevarare. Men detta betyder inte att det behöver fylla samma syfte för dig, utan du kanske vill se det som internetpengar som du kan handla för eller skicka till vem som helst över hela världen utan att blanda in en tredje part och mellanhand.

Den första kryptovalutan! 💰

Men i grunden är det den första decentraliserade valutan som inte är utgiven av en kung, regering eller centralbank och därför sitter utanför det ordinära långsamma banksystemet. Samtidigt som den är totalt global, transparent och ett öppet nätverk som vem som helst kan medverka i. Detta möjliggörs genom att vi för första gången har pengar i formen av programvara, där din bank inte behöver bestå mer av än en app i din smartphone. 📱

I slutändan är det faktiskt också det första sällsynta digitala objektet som skapats:

Om Kryptokungen via e-mail skulle skicka till exempel en bild till Kryptoprinsen så är det en kopia där båda två har kvar bilden. Vilket fungerade utmärkt men inte för pengar, eftersom Kryptokungen då kan kopiera och spendera sina pengar hur många gånger han vill.

Med Bitcoin så kan Kryptokungen skicka något digitalt - där så fort det skickats så vet alla i kungariket att Kryptokungen inte längre innehar det digitala objektet utan att det nu istället befinner sig hos Kryptoprinsen. Detta möjliggörs genom en revolutionerande teknik kallad blockkedjan som du kommer få lära dig mer om i nästa steg!

Kryptokungen anser att det är självklart att Bitcoin är framtidens valuta och nästa steg i en långtgående monetär utveckling från snäckskal till guld, från guld till mynt och sedlar, från sedlar till 50-talets kreditkort och nu har vi istället för kontanter och plastkort digitala pengar som helt existerar på internet.

”In fact, Bitcoin is the best form of money humans have ever invented.”. - Ted Rogers CSO @ Xapo

Men varför vill någon använda Bitcoin?

Det är snabbt! ⚡️
Till skillnad från bankbetalningar som faktiskt tar dagar, eller veckor om det är internationellt då de ofta behöver gå igenom ett flertalet banker, att gå igenom så tar det bara minuter för Bitcoin!

Öppet för precis alla! 🤝
Det är lätt för oss svenskar att missa syftet med en decentraliserad valuta som Bitcoin då vi har ett av de säkraste och smidigaste banksystemen i världen där vi via tredje parts appar som Swish snabbt skickar pengar mellan varandra. Men faktum är att vi är en oerhört privilegierad minoritet eftersom större delen av världens befolkningen än idag inte ens har tillgång till ett bankkonto och därför är helt utestängda från den globala finansiella marknaden. När det kommer till Bitcoin behöver man inte ha en legitimation, en fast adress eller en anställning för att få öppna ett konto hos en bank. Utan genom att bara ladda ner en app i din mobil så har du kraften av en egen bank i fickan där du kan genomföra transaktioner med människor och företag runt hela världen.

“Access to financial services can serve as a bridge out of poverty.” - World Bank Group President Jim Yong Kim 🌍


Det är billigt!
För att skicka pengar globalt tidigare så har man behövt vända sig till företag och mellanhänder så som Western Union där avgifterna kan vara upp till 10%. Detta drabbar de fattigaste i våra samhällen som har lämnat sina hemländer för att arbeta utomlands så att de kan försörja sina familjer där hemma genom att skicka vidare sina löner. I nuläget kan Bitcointransaktioner kosta en del att skicka eftersom populariteten och användningen har absolut exploderat men detta kommer lösas av tekniska förbättringar vilka är på väg som du kommer kunna lära dig om här på Kryptokungen inom en snar framtid. ⏱

Centrala regeringar kan inte ta det från dig! 🏛

Vilket är något vi i Sverige inte direkt går och oroar oss för dagligen men för befolkningen i kungariken som Kina, Nordkorea och Venezuela är detta oerhört viktigt.

Stöldsäkert!

Tjuvar kan inte stjäla din pengar genom att läsa av siffrorna på ditt plast-kort din bank utfärdat utan om du följer Kryptokungens råd och guider och skyddar dina mynt på rätt sätt kan du sova lugnt!

Ingen inflation! 📈

Bitcoin är designat så att det endast kommer finnas 21 miljoner bitcoin någonsin! (Dessa är såklart delbara till väldigt små enheter så man behöver självklart inte köpa eller skicka en hel bitcoin)

Med våra vanliga valutor så kan den grupp personer som sitter på makten välja att trycka upp hur mycket pengar de känner för om det till exempel har en stor skuld att betala av. Vilket leder till att värdet på valutan ofta kan minska drastiskt. I Sverige är detta knappt märkbart eftersom inflationen bara ligger runt 2%, men i Venezuela så tappar den nationella valutan 34% varje månad på grund av en instabil och korrupt regering.

Du behöver inte lita på någon annan eftersom du äger det! 💪

Eftersom varje ägare av Bitcoin själv kontrollerar & förvarar sina mynt så behöver du inte lita på att en bank eller ett företag en dag ska ge tillbaka dina pengar när du ber om det. I Grekland under finanskrisen fick invånarna lära sig vikten av detta den hårda vägen då bankomaterna helt plötsligt slutade spotta ut kontanter och deras pengar var inte längre deras. 💸

Men vem skapade Bitcoin då? 👨‍💻
Faktumet att ingen vet vem som ligger bakom denna banbrytande teknik och finansiella revolution är något många nybörjare inom kryptovalutor har svårt att greppa. Men historien går så att i november 2008 publicerade en person eller en grupp av personer en artikel som la grunden för Bitcoin under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Och än idag är identiteten bakom detta namn okänt. Nakamoto släppte därefter den första versionen av Bitcoin-mjukvaran men sedan lät han communityt styra och driva det öppna och publika projektet vidare, och våren 2011 vart den sista gången någon hörde av honom.

Detta är en av anledningen att Bitcoin anses vara en av de få kryptovalutor som på riktigt är decentraliserat då ingen frontfigur i formen av grundare, VD eller företag har makten att styra och bestämma vad Bitcoin ska vara.


Vi hoppas denna introduktion har gjort det lite klarare för dig vad Bitcoin är, vart det kommer ifrån och varför det är så spännande.

Om så är fallet se till att sprid guiden och Kryptokungen till vänner, kollegor och familj så att de också kan hänga med i denna finansiella revolution. 🚀
I nästa del i Kryptokungens nybörjarguide kommer du få lära dig mer om Bitcoins och andra kryptovalutors bakomliggande teknik kallad blockkedjan.

Känner du att du redan har sten-koll på denna så kan du hoppa direkt till Del 3 där Kryptokungen lär dig köpa din första kryptovaluta.
Del 2. Blockkedjan Del 3. Köp Bitcoin