Hur lagrar man kryptovalutor?

När du gjort en investering på en plattform som Coinbase så blir du tilldelad en adress, även kallat plånbok (wallet) som håller den valutan åt dig. Problemet är att du inte själv har kontroll över din valuta när den ligger på en börs. När du inte äger dina egna privata nycklar så lägger du allt förtroende på den börsen du har handlat och som lagrar din valuta. Skulle börsen bli hackad så finns risken att du förlorar din valuta eftersom du inte själv har någon kontroll över den. Därför är det viktigt att man lagrar sin valuta på ett säkert sätt, på sin egna plånbok som man själv kan kontrollera och säkra. Då finns det tre alternativ, genom en hårdvaruplånbok (Säkrast), genom en pappersplånbok (Också säkert om man gör på rätt sätt) eller genom mjukvaruplånböcker.

Mjukvaruplånbok (Software Wallet)
Exodus wallet Det finns flera olika alternativ och sätt att hantera valutan på, ett enkelt och bra sätt är genom programvara som exempelvis Exodus Wallet. Vilket är en gratis wallet som kan hålla en hel del olika mynt i samma. Ett problem med att hantera sina egna plånböcker är att det enkelt kan bli väldigt många program att hålla reda på, vilket gör exodus till ett väldigt smidigt val för den som redan har en hel del olika valutor.

Ett annat alternativ och oftast det allra säkraste är genom en hårdvaruplånbok eller en paper wallet. Det finns oftast en GUI applikation för varje valuta men det kräver många gånger att du laddar ner hela den blockkedjan på din dator vilket både tar upp mycket utrymme och tid. Ett annat problem med mjukvaruplånböcker är att din dator kan bli hackad och på så sätt kan hackaren ganska enkelt komma åt din valuta antingen genom att programmet redan är öppet eller genom att läsa av din skärm om du kollar på din privata nyckel eller ditt seed.
Pappersplånbok (Paper Wallet)
En Litecoin paper wallet pappersplånbok En pappersplånbok är en pappersbit som du genererar offline på datorn och skriver ut för cold storage, alltså ett sätt att lagra kryptovalutan helt säkert och offline. För att generera en pappersplånbok finns det flertalet siter på internet med generatorer för olika valutor. Väl på dessa sidorna väljer du alternativet att ladda ner sidan i en zip-fil så att du kan skapa plånboken utan uppkoppling till internet. Efter du laddat ner sidan stänger du av din internetuppkoppling och genererar pappersplånboken.

Sedan skriver du ut den och stänger ner sidan innan du kopplar upp dig igen. Var helt säker på att du inte visar upp din privata nyckel för någon, och tänk på att om du skriver ut en pappersplånbok på exempelvis jobbet så kan plånboken bli snodd av någon på IT-avdelningen som kan se alla utskrifter. Nu laddar du på pappersplånboken med valutan som du vill lagra genom att skanna den publika adressen på en börs som ex Coinbase och skickar över kryptovalutan. Kom i håg att skriva ner eller göra en kopia av pappersplånboken som du gömmer på en annan plats också, exempelvis i ditt föräldrahem eller liknande trygg plats, så att du inte blir av med din kryptovaluta vid en husbrand eller ett inbrott.
Ledger nano kryptokungen
Hårdvaruplånbok (Hardware Wallet)
En hårdvaruplånbok är en USB-sticka eller ett liknande föremål som kan hålla kryptovalutor. Vanligast är Ledger wallet som har en otroligt bra och populär hårdvaruplånbok. Den anses vara den bästa på marknaden och de erbjuder också kryptostål som kan hålla dina backup ord i ett oförstörbart format. Hårdvaruplånbok anses vara det absolut säkraste sättet att hålla sin kryptovaluta.  

Riktigt grymt kämpat att du tagit dig ända hit! Du vet nu vad Bitcoin är, dess bakomliggande teknik blockkedjan samt hur du köper & förvarar kryptovalutor. 💪

Vi håller just nu på att jobba för fullt med nästkommande del i nybörjarguiden där du kommer få börja lära dig om alternativa kryptovalutor, så kallade alt-coins. (P.S. vill du bara veta hur man köper kan du klicka här)

Tills dess se till att gå med i Kryptovalutor för Nybörjare och följ nyheterna här på KryptoKungen för att hänga med i krypto-världen. 🚀